Om exact 05.00 uur in de ochtend van 8 juli klikken Annemiek Bakker, Gerrit de Bruijn, Wim Erkelens Cooke, Wim Grim, Ed Holwerda, Gerard Krusemeijer, Maarten Oost, Anne de Poel, Henri Roelofs, Jan Steenvoorden en Anton Wetzel op Kooypunt in de pedalen voor hun 350 -kilometerlange monstertocht door half het land. Maarten Oost is een oude Dokbekende (jaren 90) en Henri Roelofs is kilometerkeizer bij de vrienden van Toon Jacobs.

De exercitie is een week eerder afgelast vanwege het slechte weer die eerste juli, maar nu is het tenue op dit vroeg uur al korte mouw. De bagage met persoonlijke spullen is ingeleverd in de bestelauto van Joop Kos, waarin ook plaats voor twee uitvallers cq. pechvogels. Wij hoeven echter en gelukkig de hele dag geen gebruik te maken van deze mogelijkheid, zelfs lekke banden en ander onheil blijven ons bespaard. Wel aanwezig: een uitstekende sfeer in de groep en voldoende zitvlees want niemand komt – fysiek dan wel psychisch – in de problemen.

Na de ‘koffie met huisgemaakte appeltaart in de berm’ op Checkpunt Charlie halverwege de Houtribdijk, sluipt de groep over fietspaadje Knardijk naar Harderwijk om vervolgens de Veluwe op te fietsen en na Uddel rechtsaf te slaan in de richting Voorthuizen / Nijkerk en ‘t Gooi. Op hûûs an, kortom. Voorbij Nieuw-Milligen 2e stop: soep aan de bak!

De (zwakke) wind lijkt wisselvallig: soms uit het noordwesten (zoals verwacht) soms uit het zuidoosten maar we laten ons mooi niet in de war brengen. Vlak voor Breukelen is er de derde stop om daarna aan de hand van de Vecht ‘omhoog’ te klimmen naar Amsterdam en Waterland. Altijd leuk. De wind gaat ons in Noord-Holland (IJsselmeerdijk) ook parten spelen maar op de vierde stop net boven Volendam, ‘proppen’ we ons nog even vol zodat we die strijd aankunnen. De auto heeft immers van alles bij zich!

Om 20.15 uur valt in ’t Zand het finishdoek voor Monster 2017. Annemiek, Jan en Anton nemen na een zeer geslaagde dag met de nodige schouderkloppen hier afscheid, de anderen moeten nog even door naar de twee andere finishplekken: Julianadorp en Den Helder. Mijn teller wijst om 20.40 uur 352 kilometer…(adep)