Informatie

Toerafdeling HRTC DOK

Welkom op de website van ‘DOK-TOER’, de toerfietsafdeling van HRTC DOK uit Den Helder, de op een na noordelijkste wielervereniging in de Kop van Noord-Holland.

DOK-TOER is opgericht op 1 april 1977. We zijn onder nummer 107010 aangesloten bij de NTFU, de Nederlandse ToerFietsUnie. Het ledenaantal schommelt rond de veertig. Zoals je elders op de site kunt zien beschikken we over een prachtig en ruim clubgebouw op een geaccidenteerd terrein met wielerbaan en een mountainbikeparkoers.

TOER richt zich op toerfietsen (zonder wedstrijdelement): recreatief, ontspannen en toeristisch fietsen – en organiseert het hele jaar door fietstochten. Leden van fietsclubs die bij de NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie, zijn aangesloten, beschikken over een ToerFietsKaart (TFK) of een WielerSportKaart (WSK). Deze zgn. toerfietskaarthouders hebben een standaardverzekering waarin onder andere de vergoeding van materiële schade aan de fiets en persoonlijke eigendommen tengevolge van een ongeval zijn geregeld. Aanvullend verzekeren is mogelijk. De volledige algemene voorwaarden zijn te lezen op www.ntfu.nl/Producten/Verzekeringen/FietsplezierVerzekerd.aspx.

Vanaf begin maart: toerfietsen, en na de sluiting van het wegseizoen, vanaf november: veldtoertochten. Er zijn twee competities: een dame- en een herencompetitie. De gefietste kilometers worden bijgehouden en wie aan het einde van het seizoen het meeste heeft gefietst mag zich een jaar lang clubkampioen(e) noemen. Dat wordt op een feestelijke avond in november gevierd.

Clubkampioenen: In 2016 wordt Anne de Poel clubkampioen bij de heren met 12.849 kilometer. Bij de dames is Ria Kos winnaar. Zij rijdt in 2016 9.672 kilometer en is ook recordhouder (16.173 kilometer in 2009) bij de dames. Het record bij de heren staat, sinds 2009, op naam van Guus van der Maat en bedraagt 21.310 kilometer.

WEGSEIZOEN

In het wegseizoen van begin maart – we beginnen elk jaar in maart het fietsen met de openingstocht (‘Het Eerste Rondje’)- tot eind oktober is er een groot aantal fietstochten in groepsverband (TT, ToerTochten) onder leiding van een wegkapitein en voorrijders. De afstanden van de tochten variëren van 50 tot 350 kilometer. De snelheid bij toerfietsen varieert van 25 tot 30 kilometer per uur. Zie de pagina programma -weg elders op deze site. De 350-tocht (‘Monstertocht’) is op zaterdag 1 juli.  Om 05.00 uur vertrekken, rond 21.00 uur terug.

Op grote toertochten (>= 200 km.) hebben we een volgwagen mee met EHBO, reservemateriaal, fruit & drinken. Verder overheersen kortere tochten met afstanden tussen 50 tot 120 kilometer. We doen al jaren mee aan het Nederlands Kampioenschap Toerfietsen, dat elk jaar door een van de NTFU-districten in Nederland wordt georganiseerd. In 2010 worden we zelf kampioen! In 2014 is het evenement in Den Dungen (NB), Toer gaat in de vorm van een driedaagse fietsend en met auto’s heen en weer naar het Brabantse. Er is in 2017 nog een lang fietsweekeinde, waarbij we met de auto naar Zwijndrecht  afreizen. Dit vindt plaats in het laatste weekeinde van mei.

Bestuur: het dagelijks bestuur van DOK-Toer bestaat uit voorzitter Gerard Krusemeijer, secretaris Anton Wetzel en penningmeester Annemiek Bakker. De andere leden zijn Sieb Visser en Peter Engelen.

Voorzitter Gerard Krusemeijer tel. 06-14687908
gerard_krusemeijer@hotmail.com
Secretaris Anton Wetzel tel. 06-44444659
aj.wetzel@quicknet.nl
Penningmeester Annemiek Bakker tel. 0224-591287 / 06 33832090 c.a.bakker@quicknet.nl
MTB coördinator Wim Erkelens Cooke tel. 06-34377209
waecurfan@hotmail.com
Clubhuis Doggersvaart tel. 0223-637576

VELDTOERTOCHTEN

In het najaar beginnen de veldtoertochten. In oktober is er al een tocht op Texel. Vanaf begin november is er elk weekend ergens in de provincie een tocht, te organiseren door ATB-Veldtoertochten Noord-Holland. Veldtoertochten zijn fietstochten zonder wedstrijdelement over trajecten die voor het grootste deel onverhard zijn: bossen, duinen, strand en het boerenland. Als je aan acht van de zestien tochten meedoet heb je recht op een fraaie, gratis ATB-trofee. Voor alle tochten worden vergunningen aangevraagd. Er is op dit gebied goede samenwerking met gemeentes, de politie, autoriteiten, terreinbeheerders, landbouwers enzovoorts. Toerclubs zien hier voor zichzelf een (voorbeeld)functie om (illegaal) fietsen in kwetsbare natuurgebieden en dergelijke zoveel mogelijk tegen te gaan. Wim Erkelens Cooke is bij DOK de mountainbikecoördinator.

DOK werkt in ATB-Veldtoertochten Noord-Holland samen met vier andere clubs: Alcmaria Victrix, Le Champion, Wielersport Texel en TC Wervershoof.

Algemene informatie over DOK-TOER en het programma, suggesties, op- en aanmerkingen over de site bij Gerard Krusemeijer. Telefoon 06-14 68 79 08 e-mail: gerard_krusemeijer@hotmail.com

logo