De Midden-Kennemergroepstoertocht van 140 kilometer telt slechts vijf deelnemers: Wijnand van Leenen, Jan Steenvoorden, Menno Laagland, Gerrit de Bruijn en wegkapitein Anne de Poel. Is het de temperatuur (8 graden om 8 uur) is het de afstand (het is praktisch einde seizoen dus kilometers zat in de benen …) of het vroege startuur: 08.00? Maar is dat wel vroeg voor een tocht van 140 kilometer? Is het soms nog donker, eind september, om 07.30 uur? Gezegd moet worden dat gedurende de reis van Jdorp naar DOK om even over zevenen de speciaal voor de gelegenheid gemonteerde lampjes aangeknipt waren, maar bij de start kan de zonnebril uit het foedraal.

Anderen hebben wellicht het vermoeden dat Nauerna – waar ze op de jachthaven ons koffie inschenken – in Friesland ligt en dat we twee keer die dijk over moeten. Niets is minder waar: een stukje opzij van Pont Buitenhuizen in de richting Oostzaan ligt het lieflijke Nauerna. We zijn er met DOK meer geweest, maar dat is ongeveer in de middeleeuwen.
Sommigen hebben zich netjes afgemeld, bezigheden buitenshuis hebbend. Er is marathon (halve) op Texel en ambtshalve zijn enkelen uit de goegemeente naar het fraaie eiland afgereisd. Een van de voorrijders (van woensdag 26) meldt zich met een dampende verkoudheid af.
De wind is ook niet onze vriend vandaag: ze komt uit het westen, soms schuinstegen soms schuinsopzij (wat dat ook wezen moge) soms schuinsachter. En dat de hele route, ook op de terugreis. Het is lekker droog en dat blijft zo. Wat ook blijft: een lekker tempo, want voornoemde afgevaardigden kunnen er wel wat van. Zoals op alle zondagochtenden veel fietsers bij de weg.

De route voert na Schoorl, Bergen en Egmond, Limmen en Uitgeest de Krommeniepolder in en na de oversteek bij de Bekende Krokodil (Busch en Dam) en een smal sluipdoorpaadje (we rijden tenslotte een toertocht) over het terrein van de Kennemergolfclub te Heemskerk. Puur Kennemerland hier. Over een voor ons allen onbekend pad (ik durf de stelling aan dat DOK hier nooit is geweest, nee nee niet die dijk) naar Buitenhuizen alwaar we de ons bekende pont rechts laten liggen.
Op de steiger te N. zit het pal aan de afgemeerde jachten, bootjes en andere pieremachochels  heerlijk – wel een half uur – zweven zilveren vogels onafgebroken over, een dikke boot kabbelt in het Noordzeekanaal op weg naar verre einders.

Bij Linoleum Krommenie (of Wormerveer?) rechtdoor. Bij die schoorsteen met slingers eromheen. Ze hebben daar een fraaie fietstunnel aangelegd. Vroeger maakte je een levensgevaarlijke oversteek om langs het kanaal naar De Woude te geraken, nu is de hele fietsboel keurig en veilig ondertunneld. Bravo.
Daar de spiertjes inmiddels aardig opgewarmd zijn, kan het tempo wel iets omhoog. Op weg naar De Woude en boven linksaf naar Zuidschermer, blijft de wind ons dwarszitten. In Oterleek gaat het bij BOB (Belangrijk Opsteekpunt Bianca) rechtdoor naar Heerhugowaard om over bekende wegen & paden – Noord-Scharwou, Oudkarspel, Waarland en Zijdewind, reeds om 14.00 uur in Julianadorp te geraken. Ruimschoots op tijd om een oranjeklant wereldkampioen te zien worden bij het fietsen. Maar nee …

NB: de vorsing (wielerterm) woensdag 26 werd uitgevoerd door de Grijze Brigade: vier zeventigplussers! (3x 71, 1 x 72) Veel wind (6) zuidwest tegen maar dan zit je je te verkneukelen over de terugweg: 6 in de rug! En ook droog! Dan om 14.30 uur thuis.

 (Anne de Poel)