Groningen – Maastricht.

Velen rijden wel eens een toertocht maar sommigen pakken het flink aan. Zondag 10 juni deden Gerard Top en Sietze de Jong dat ook. Soms uit de gein en soms als prestatie. Zo ook de rit Groningen naar Maastricht. Velen hebben daar een beeld bij maar het zou ook maar zo Maastricht – Den Helder kunnen zijn of Den Helder – Maastricht met alle herinneringen en historie bij HRTC DOK.

Drie dagen van tevoren beslissen omdat het weer en de windrichting niet ongunstig zijn. Met Z4 naar het zuiden fietsen doe je niet.Beetje temperatuur is ook van belang om lekker te kunnen rijden. De route achter de computer uitgezet via Strava waar onze wielerfanaten hun data uploaden en daar maakt Strava de favoriete routes mee.De route gaat van Groningen naar Keppel en van Keppel naar Maastricht en door Duitsland.

De wind, N2-N3 is goed, de temperatuur 15-26 graden, is goed en de stemming zit er in voor de zaterdag. Vrijdagavond slapen in Groningen en de wekker staat om 04.30 uur. Man, man wat is het vroeg. Alles loopt volgens plan en we zitten om 5.05 op dit fiets en we scheuren door het “stille” Groningen richting Eelde. In Beilen vindt een schroefje op de weg zijn ingang bij de achterband van Sietze…… lek. Snel band verwisseld maar door de hoge velgen biedt alleen de handpomp uitkomst. CO2-houder past niet….pech. We rijden door richting Hoogeveen naar Ommen en de achterband is niet hard genoeg. De CO2-houder van Gerard past net en de band wordt vol geblazen. Even eten en drinken en doorrrr. Bij Nijverdal gaan we over de Holterberg en sparen we onze krachten en bij de afdaling toch effe de 58 km. aantikken. We gaan op zoek naar koffie en alles is nog dicht. In Laren vinden we een leuke gelegenheid. We drinken een dubbele (jawel) expresso met aardbeiengebak en vervolgen onze weg.

Bij Stokkum (nabij Emmerich am Rhein) kunnen we niet de A12 over want de brug ligt er uit en dat is slecht aangegeven. Op de telefoon met Google rijden we richting ’s Heerenberg om vervolgens de “Rhein” over te steken richting Kleef. We vinden daar ook een tankstation en laten het water en de cola goed smaken. We eten nog een pannenkoek er rijden verder want het doel is Horst op 240 km. De temperatuur stijgt en ook het aantal e-bikes op het fietspad want het is supermooi weer.

Bij Aijen zijn werkzaamheden en we worden omgeleid en we rijden richting Well en steken de Maas over. Even later stoppen we bij het Park Hotel in Horst waar echtgenote Helga staat met de auto. Nat van het zweet en Sietze is wit uitgeslagen van het zout. We eten en drinken wat en ik trek schone kleren aan en vul de bidons. Helga vindt dat ik er niet fris uitzie en zo voel ik me ook. Nog 90 km. te gaan en die afstand heb ik vaker gereden. Niet te veel nadenken hoe ver dat nog is. Even later jakkeren we door Baarlo richting Roermond.

Maastricht is nog ver…..

Via Maasbracht langs de Maas naar Maastricht. Onderweg kopen we nog een ijsje (Raket) en een flesje water en we vragen of Maastricht nog ver is…..40 km. wordt er gezegd. We vertellen dat we uit Groningen komen en om 5 uur zijn vertrokken. Alle mensen die er zitten horen ons verhaal met bewondering aan. Zelfs de man in de snackwagen wordt deelgenoot van onze rit…….  En alles in het Limburgs. In Roosteren moeten we maar even stoppen. Uitputting?…..de warmte?   Moet bijna over mijn nek en toch maar even drinken en een halve ontbijtkoek erin.

Even later rijden we weer 35 in het uur met Sietze voorop. Hij heeft nog nooit meer dan 200 km. gereden en heeft deze dag goede benen en ik zit in zijn wiel……leeg. Wordt het tobben met Top?

Meerssen rijden we binnen en het is niet ver meer en spoedig staat er het bord “MAASTRICHT” .  Yes we did it.  De vermoeidheid is snel vergeten. Binnen 5 minuten is de volgauto er en we laden de fietsen in, op weg naar Julianadorp. Helga heeft voor blikjes koud bier gezorgd ….. fantastisch! Nog even langs de MAC en we kunnen er weer tegen. We zetten Sietze in Joure af. Hij wordt door Marie-Jose opgehaald en wij rijden door naar Julianadorp. Om 23.15 we ploffen op de bank met een biertje en het lampje gaat uit…Volgende morgen om 8.00 uur in Emmeloord zijn.

Statistiek Groningen Maastricht: 336 km. met 29 per uur gemiddeld; 11:38 uur fietsen, 651 hoogtemeters: 7688 calorieën: de gemiddelde hartslag s 120 bpm., het gemiddelde vermogen 165 W.

Sietze dank voor de mooie rit en Helga dank als “soigneur”. Volgende keer Marie-Jose ook mee want die moest jammerlijk genoeg werken

Je hoeft niet gek te zijn om zo’n rit te doen maar het helpt wel.

Ook mee voor een Monstertocht? Zaterdag 23 juni. Klik hier!!!