Deelname aan de Jan Janssenclassic (de spellingcontrole adviseert: Janussenclassic) op zaterdag 22 juni vanuit Wageningen, is karig wat DOK betreft. Sinds er geen NKT (Nederlands Kampioenschap Toerfietsen) meer is, is het aantal driedaagses aan het teruglopen en daarmee ook het aantal liefhebbers. Vorig jaar de Vael Ouwe nog met zijn achten (incl. Henri Roelofs van de RTV) nu met zijn vijven op de fiets naar Checkpoint Charlie waarbij zij opgemerkt dat Fred alleen voor de lol (fun, in goed Nederlands ) meefietst. Hij keert vanavond per NS terug uit Ede. Wie verder? Cor Dekker, Jan Steenvoorden, Gerard Krusemeijer, Fred Veer en Anne de Poel.

Voor Checkpoint Charlie regent het en het chagrijn neemt toe. Dit hadden we toch niet afgesproken? Als de koffie op is, is de regen ook op en stappen in in de gereserveerde bus van Jolanda voor het ritje naar de vaste wal van Flevoland. Jolanda kennen we nog van vorig jaar als we ook met haar ‘oversteken’ naar Lelycity. Goeroe Krusemeijer gidst ons aan de hand van knooppunten feilloos naar Ede-Wageningen waar ze in hotel De Paasberg een perfect biertje tappen. Ter verwelkoming komt afgevaardigde Gerrit de Bruijn ons in de deuropening tegemoet. Hij heeft onze bagage vervoerd in zijn limousine, slaapt hier ook twee nachten, fietst mee morgen, en rijdt zondagochtend de barang (tassen) weer naar Nieuwediep. Na douchen ‘verdwijnt’ Fred in de richting van het station.

’s Avonds overmeesteren we de Chinees. Je kunt je daar 5×5 verschillende menuutjes met tussenpauzes laten voorzetten – heel geleidelijk het maagje vullen – maar erkende schransers als ondergetekende zien liever één heel, groot vol bord voor zich. Laat in de avond verschijnen Annemiek Bakker en Anton Wetzel, die eerder op de dag / avond officiële plichtplegingen hebben, aan het Edese firmament en daarmee ook de humor.

Op zaterdag ontbijt om acht uur, fietsen om negen uur en om tien uur vertrekken op de drukke Campus van de Wageningse Boerenuniversiteit. Er is zo’n 6000 man/vrouw. Wij doen de 150 kilometer. Weer? Blote mouwen direct vanaf vertrek. De route voert over prachtige Veluwse hoogtes en dalen, waarbij we de Posbank van een in mijn ogen verkeerde kant oprijden. Niettemin volgt er een prachtige daling. Het is heel veel op en neer – ben je na veel geworstel boven, moet je gelijk weer naar beneden – en dat wordt te vermoeiend voor oude beentjes. Reden om ook Luik-Bastenaken te mijden als de p…Lange, zware klimmingen, willen we á la Mallorca, de Mont Ventoux. Verder hebben ze hier ook veel dorpen, steden, gehuchten, rotondes, fietspaden, auto’s, gewone fietsers, brommertjes, stoepen en verkeerslichten. En niet te vergeten: bomen. De Veluwezoom is een prachtig gebied! Motoren ook, want prachtig weer…

Van de bebrilde Nootdorper hemzelf (Janssen) geen spoor deze dag.

Pech? Lek bandje op de heenweg (Cor) drie keer ketting blokkeren (Ger 1x, Anne 2) op zaterdag. Alles ter plekke verholpen door de in de groep aanwezige expertise, zelfs vochtige doekjes zijn er, want gitzwarte vingers.

’s Avonds een andere Chinees, de Italiaan. Thuis volgt nog een redelijk glaasje spa geel met schuim waarbij de afgelopen dag voorbijkomt, grappen en grollen en de strategie voor de thuisreis. We weten het ontbijt een uurtje te vervroeg en zitten derhalve om drie over acht in het zadel die zondagmorgen, uitgezwaaid door Ger en Anton die hun respectievelijke vehikels de Veluwe overjagen om op tijd thuis te kunnen zijn. Als je maar op mijn karbies let…

Het weer is een kopie van dat van gister. Een vrijwel windstil windje uit het oosten, veel zon en veel fietspaden (Jaagpad) Na Amersfoort pikken we – andere samenstelling: Cor, Anne, Gerard, Jan, Annemiek – na Bunschoten, de Meentweg te Eemnes waar we om halfelf neerstrijken op ‘Theetuin Eemnes’. Mooiere plek is op de hele route niet te vinden. Van hieruit is het alle vingers in de neus, want we volgen de route van de Monstertocht, die afgelopen dins- en woensdag is voorgereden door de wegkapitein van die dag. Na Waterland kaarsrechte wegen en paden in Noord-Holland, maar ook over het sluippaadje tussen Oosthuizen en Oudendijk. Op het terras aan het water bij Les Deux Ponts willen we vanwege de warmte een koel drankje tot ons nemen, maar de tent is gesloten. De eigenaars proberen het café te verkopen en het ziet er troosteloos uit. Door naar Avenhorn om in (opmerkelijke naam) Villa Groet daar pal aan de weg iets te nuttigen. De tomatensoep is er voortreffelijk, hoor ik uit twee betrouwbare bronnen.

Om 15.45 uur nodigt Annemiek ons uit in haar nederige stulp te ’t Zand, alwaar we in gezelschap van echtgenoot René even gezellig nababbelen onder het genot van. 16.45 uur op dorp. (adep)