Rondje Texel 6 mei 2018

Een toertocht van 90 kilometer op het zonovergoten eiland Texel. Voorgaande jaren was deze tocht vaak een gezamenlijke met onze zustervereniging Toon Jacobs. Aan het deelnemeraantal was dat niet te merken, want er meldden zich 20 fietsers voor deze tocht. Onder hen Wijnand van Leenen, die een week eerder tot Lid in de Orde van Oranje Nassau was benoemd. Als eerbetoon aan zijn nieuwe status mocht hij ons, samen met een ander Lid in de Orde van Oranje Nassau Anne de Poel, op kop van het peloton naar de TESO-boot leiden. Bij de ingang van de TESO-receptie worden wij opgewacht door Gerrit Bisschop die klaar is voor zijn eerste ritje. De oud-voorman wil zijn conditie wel eens testen en die blijkt best goed te zijn.

De overtocht naar Texel ging aan boord van de “nieuwe” Texelstroom waar ruime zitgelegenheid op de lekkere zitjes is. Onze route over het eiland was in de week voorafgaand aan de tocht al openbaar gemaakt en dat wekte dan ook verwachtingen. Vanaf de boot slingerend over het eiland eerst in noordelijke richting naar de duinen van de Noordzee en vervolgens richting het zuidelijk gelegen plaatsje Oudeschild. Bram Milhous merkt nu op dat hij Den Burg heeft gemist. De route voert ons nu weer in noordelijke richting en gaat naar … inderdaad Den Burg. Eerst even een microstop ingelast om de ‘Robbenjager’ in te lichten dat wij met 20 personen komen.
De wind is vandaag oostelijk en zou laveren niet nodig maken (volgens scheepstermen), maar wij hebben de extra meters nodig om de gewenste afstand te realiseren. Bij de koffiestop kunnen we niet eerder dan kwart voor elf terecht. Op de Waal- en Burgerdijk is het rustig met fietsers en schapen. Gelukkig is het de afgelopen dagen droog geweest anders willen de uitwerpselen van de schapen je wel eens om de oren vliegen. Jan Steenvoorden houdt moedig stand op kop en wil van geen wijken weten met Alex Köhn op het vinkentouw om hem te vervangen. De omweg langs het vliegveld is wat langer dan anders om zoveel mogelijk het smalle deel van het fietspad langs de duinen te mijden. Bij het laatste deel door de duinen is het fietspad breder en zien we good old Loek Tigchelaar voor ons rijden. Loek is vanaf de boot in eigen tempo en route richting De Cocksdorp gereden. Loek heeft wat last van duizelingen en rijdt momenteel liever niet in een groep. Het is al mooi dat hij zich goed genoeg voelt om mee te gaan fietsen.
Keurig komen wij om kwart voor elf aan bij de Robbenjager en nemen we even de tijd om een foto van het hele peloton te maken. De koffie smaakt ons prima samen met een likeurtje en ook de appeltaart is lekker en betaalbaar. Zelfs het betalen verloopt voorspoedig en zo gaan we op tijd weer op pad voor de terugreis. Theo Koster is nog benieuwd of we de boot van 1 uur nemen, want hij krijgt vanmiddag visite. Theo zou het liefst om twaalf uur al thuis zijn en is de hele route onrustig of hij wel op tijd terug is.

De route terug naar de boot kent ook een paar uitstapjes die afhankelijk van de voortgang wel/niet gebruikt worden. Het gaat allemaal voorspoedig en de lusjes naar de Waal en Den Hoorn zijn dan ook onderdeel van de route. Als wij op de Pontweg rijden en de boot al zien liggen, slaan wij af voor de lus naar Den Hoorn. Theo vertrouwt het niet en rijdt rechtdoor naar de boot. De rust keert meteen terug in het peloton en we rijden rustig de laatste kilometers op het eiland. Om vijf voor een komen we aan bij de boot en kunnen meteen aan boord.
Bij aankomst dwarrelen de deelnemers alle kanten. We hebben een heerlijk dagje fietsen achter de rug!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groet Gerard Krusemeijer