Wielerbonden in Nederland

Nederland heeft twee landelijke wielerbonden.

  • De NTFU (Nederlandse Toerfietsunie) richt zich op wielersporters in de breedste zin, van recreatieve sportfietsers tot serieuze racefietsers, maar houdt zich niet bezig met wedstrijden.
  • De KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) richt zich voornamelijk op wielersporters die wedstrijden rijden en zich daarop voorbereiden. Daarbij horen ook de renners die een carrière als prof voor ogen hebben.

Als Wielren Jeugdlid van HRTC DOK word je ook lid van de KNWU. Je KNWU lidmaatschapspas krijg je automatisch thuisgestuurd. Deze pas fungeert ook als basislicentie voor bepaalde wedstrijden. HRTC DOK is verbonden aan de KNWU en de reglementen van de KNWU. Dat betekent bijvoorbeeld dat we de leeftijdsindeling in categorieën de KNWU of een combinatie daarvan hanteren.

KNWU-wedstrijdlicentie
Wil je gaan deelnemen aan landelijke wedstrijden, dan dien je zelf een KNWU wedstrijdlicentie aan te vragen. Hieraan zijn kosten verbonden die losstaan van de contributie die je aan de vereniging betaalt. Een wedstrijdlicentie aanvragen doe je via de site van de KNWU (als de vereniging je als basis lid heeft aangemeld ontvang je jouw inloggegevens van de KNWU). Voor het trainen en de clubwedstrijdjes bij HRTC DOK heb je geen wedstrijdlicentie nodig en is een basislicentie voldoende.

Categorieën
KNWU-wedstrijdrenners, dus ook de wielrenners van HRTC DOK, zijn ingedeeld in leeftijdsgroepen: categorieën.
Je leeftijd bepaalt in welke categorie je bent ingedeeld. Op die manier rijd je in een wedstrijd altijd samen met renners die (ongeveer) van jouw leeftijd zijn.

De wielrenners die mikken op een profcarrière, vallen vanaf hun 19e eerst in de categorie Beloften, daarna in de categorie Elite. Heb je geen profambities, dan rijd je vanaf je 19e in de categorie Amateurs of (nog vrijblijvender) Sportklasse.

Categorieën bij de jeugd
De categorie Jeugd is zelf weer verdeeld in categorieën, met verschillen tussen jongens en meisjes.

De categorie-indeling bij de jeugd werkt als volgt:

  • Met ‘jaar’ bedoelen we ‘kalenderjaar’, dus van 1 januari tot en met 31 december.
  • Je mag beginnen met wielrennen in het jaar dat je 8 wordt.
  • De leeftijd van jongens en meisjes in dezelfde categorie verspringt na categorie 1 precies een jaar.
  • Voor meisjes bestaat er geen categorie 7.


INDELING Jeugd 2019

Cat. 1 Jongens geboren in 2011 en meisjes geboren in 2010 en 2011.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 8-jarige leeftijd en meisjes de 8-of 9-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 2 Jongens geboren in 2010 en meisjes geboren in 2009.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 9-jarige en meisjes de 10-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 3 Jongens geboren in 2009 en meisjes geboren in 2008.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 10-jarige en meisjes de 11-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 4 Jongens geboren in 2008 en meisjes geboren in 2007.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 11-jarige en meisjes de 12-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 5 Jongens geboren in 2007 en meisjes geboren in 2006.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 12-jarige en meisjes de 13-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 6 Jongens geboren in 2006 en meisjes geboren in 2005.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 13-jarige en meisjes de 14-jarige leeftijd bereiken.
Cat. 7 Jongens geboren in 2005 en meisjes geboren in 2004.
Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 14-jarige leeftijd bereiken.