De toertocht gaat op zondag 18 augustus richting het “Kopje van Bloemendaal”. Het Kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoge duintop in Bloemendaal. Bovenop bevindt zich een uitzichtpunt met een stenen tableau waarop 51 meter als hoogte staat gegraveerd. Het uitzichtduin werd eind negentiende-eeuw aangelegd. Na een bezoek in 1894 van de toenmalige koninin Wilhelmina kreeg het de naam ‘Wilhelminaduin’. In de volksmond kreeg het duin de naam ‘Kopje van Bloemendaal’. Dit refereerde aan de kopjes (heuvels) in Zuid-Afrika die een grote rol speelden in de strijd van de Boeren daar. In Nederland was voor die oorlog tegen de Engelsen veel belangstelling. Het wandelgedeelte bij het Kopje bleef Wilhelminapark heten.

In de Tweede Wereldoorlog is door de Duitsers van het uitzichtpunt een in een betonnen toren ondergebrachte waarnemingspost gemaakt. In 1946 werd die bunker in gebruik genomen als uitkijktoren voor het publiek.

Het bouwwerk is in 2008 volledig gerestaureerd. Het object staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

De totale afstand van deze tocht is 180km.

Aan alle toertochten kan door een ieder worden deelgenomen: wel of geen DOK-lid!!We hebben met elkaar een aantal belangrijke afspraken:

  • Samen uit, samen thuis!;
  • de gemiddelde snelheid is tussen de 25km/u en 28km/u;
  • Fietshelm verplicht.

Voor deze tocht vertrekken we zondag 18 augustus om 0700u bij het clubhuis van HRTC DOK aan de Guldemondweg (kom op tijd, dan is er nog tijd voor een kop koffie). De afstand is 120km. De tochten staan onder leiding van een ervaren toerfietser. Voor deze tocht is dat Wim Erkelens Cooke. Mocht u interesse hebben om mee te fietsen maar zit toch nog met een paar vragen. Neem contact op met Wim Erkelens Cooke: email: wim.e.cooke@hotmail.com